top

Aktualności

System kontroli gwarantuje bezpieczeństwo jaj


Inspekcja weterynaryjna potrzebowała tylko jednego dnia, aby zlokalizować zakład pakowania jaj, który był prawdopodobną przyczyną zatruć salmonellą w Holandii. Inspekcja wydała zakładowi oraz fermom z nim związanym zakaz wprowadzania jaj do obrotu, a także pobrała próbki do badań mikrobiologicznych - tak z zakładu pakowania, jak i związanych z nim ferm.

Inspekcja weterynaryjna przypomina, że jaja z partii, w której znaleziono ślady salmonelli  nie trafiły na polski rynek. Kwestionowane jaja sprzedano do Holandii, Belgii i Chorwacji.

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej GIW pod poniższym adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/694---kategoria_komunikaty-prasowe-i-aktualnosci---komunikat-glownego-lekarza-weterynarii-w-sprawie-przypadkow-zatruc-bakteriami-salmonella-enteritidis-w-niektorych-panstwach

powrót