top

Aktualności

Chiny-USA. Kto skorzysta bardziej?


Chiny mogą rozpocząć eksport przetworzonego mięsa drobiowego do USA. Surowiec musi jednak pochodzić z… Ameryki.

Amerykański departament rolnictwa stwierdził wczoraj (14 września 2017), że chińskie zakłady przygotowujące gotowe dania drobiowe stosują standardy bezpieczeństwa sanitarnego tożsame ze standardami amerykańskimi. Tym samym Chiny mogą rozpocząć eksport gotowych dań drobiowych do USA.

Dopuszczenie przetworzonych produktów drobiowych z Chin na rynek amerykański poprzedzone było ofensywą, w której brał udział nawet amerykański prezydent. Na mocy umowy między USA a Chinami, w zamian za dostęp do rynku amerykańskiego chińskich, przetworzonych  wyrobów drobiowych firmy amerykańskie mogą eksportować do Chin wołowinę oraz – w niedalekiej przyszłości – drób. Problem dla Chińczyków polega jednak na tym, że aby wyeksportować cokolwiek do USA najpierw muszą kupić surowiec do produkcji (czyli surowe mięso drobiowe) albo w Stanach Zjednoczonych, albo w Kanadzie, albo w Chile. Otwarcia rynku chińskiego na surowe mięso drobiowe z USA eksperci spodziewają się już od kilku tygodni.

powrót