top

Archiwum

Wiadomości FAMMU (Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych) – Rynek Mięsa i Drobiu z 17.11.2008 r.


Sektor jaj i produktów organicznych w Wielkiej Brytanii pod wpływem kryzysu. W Wielkiej Brytanii, gdzie w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszyły się produkty ekologiczne, a wśród nich największym odkryciem wśród konsumentów były jaja oraz drób, teraz ma miejsce odejście w kierunku tańszych produktów. Sektor produktów organicznych w ciągu ostatniej dekady rósł w bardzo szybkim tempie, ale aktualne problemy związane z kryzysem finansowym zmuszają do poszukiwania alternatywy. Sprzedaż produktów organicznych na Wyspach osiągnęła punkt szczytowy w lutym br. wynosząc 100 mln USD. Jednak już w lipcu rynek artykułów rolno-spożywczych skurczył się do 81 mln USD. Według grupy TNS zajmującej się badaniami rynkowymi, spadkiem dotknięty został w szczególności sektor jaj organicznych. W okresie czterech tygodni do 10 sierpnia zanotowana została aż 18% redukcja w porównaniu do analogicznego okresu ub. roku. Może to uderzyć w krajowych producentów jaj organicznych. Mimo że na rynku istnieją długoterminowe perspektywy dla tego sektora, w krótkim terminie spółki zajmujące się sprzedażą jaj obniżyły już ceny płacone dla dostawców. Generalnie Wielka Brytania zanotowała silny wzrost cen z grupy produktów żywnościowych. Wynika to z faktu, że w dobie kryzysu finansowego trudniej jest sprostać wysokim wymogom związanym m.in. z dobrostanem zwierząt i względami zdrowotnymi. Według danych grupy Soil Association, będącej organizacją działającą na rzecz zrównoważonego i organicznego rolnictwa, w 2006 roku sprzedaż jaj pochodzących z systemów organicznych i wolnowybiegowych przekroczyła pod względem wartości po raz pierwszy sprzedaż jaj klatkowych. Jednak pod względem wolumenu, nadal dominującą grupą na brytyjskim rynku są jaja pochodzące z systemów klatkowych. W przypadku organicznego drobiu, konsumenci pozostając świadomi etycznego wymiaru dokonywanych zakupów, zmniejszyli zainteresowanie produktami organicznymi na rzecz produktów z drobiu utrzymywanego na wolnych wybiegach.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: ThepoultryInternational

powrót