top

Archiwum

Belgijskie badania – systemy utrzymania kur, a bezpieczeństwo zdrowotne jaj spożywczych


Belgijską debatę na temat systemów chowu drobiu zaogniły wyniki badań naukowych na temat zanieczyszczeń w jajach. Stwierdzono, że jaja pochodzące od kur z wolnowybiegowego, przydomowego chowu zawierają 3 – 5 razy więcej dioksyn, niż dopuszczają normy unijne. Dioksyny zwiększają ryzyko zachorowań na raka, zaburzają pracę żołądka, wątroby, powodują problemy hormonalne. Dioksyny, które znalazły się w badanych jajach pochodziły najprawdopodobniej z zanieczyszczonej gleby. W jajach kur z chowu przydomowego wykryto również metale ciężkie, insektycydy, a nawet DDT. Hodowcy zapewniają, że zanieczyszczeń takich nie spotyka się w chowie na większą skalę, nawet w systemie wolnowybiegowym. Jaja te są stale badane pod kątem zanieczyszczeń.

Źródło – Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego nr 208 10/2008
powrót