Aktualności![]() ![]() Główne problemy dla unijnego handlu mięsem drobiu – przewidywania europejskiej organizacji drobiarskiej AVEC *
- Osłabienie wzrostu gospodarczego w niektórych krajach członkowskich może wpłynąć na spadek konsumpcji mięsa.
powrót
- Trudności w strefie euro mogą mieć wpływ na: popyt (obniżenie dochodu), na podaż (ograniczenie wsparcia finansowego inwestycji), handel (zmiany kursu walut), a w konsekwencji na cenę. - Zakłócenia na rynku powodować może zmienność cen pasz, energii, nawozów oraz zagrożenia klimatyczne. - Rozwój produkcji drobiu w Rosji – dążenie do osiągnięcia wysokiego stopnia samowystarczalności. - Wpływ krajów Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu – zmiany cen ropy naftowej, wewnętrzne polityczne konflikty. - Ogniska chorób zwierząt mają wpływ na krajową i regionalną produkcję mięsa oraz na dodatkowe koszty związane z kontrolą i zwalczaniem patogenów. Występowanie chorób może być wykorzystywane do stosowania praktyk protekcjonistycznych przez kraje rzekomo posiadające status wolnych od chorób (np.: BSE , H1N1 ). - Ciągły wzrost kosztów ochrony środowiska. - Kampanie społeczne wzywające do zmniejszenia spożycia mięsa w krajach rozwiniętych. Organizacje pozarządowe - wegetariańskie i ekologiczne, mogą mieć poważny wpływ na zmniejszenie spożycia mięsa przez konsumentów i zmianę polityki gospodarczej/warunków gospodarczych w tych regionach. - Negocjacje w sprawie umów o wolnym handlu między UE a trzema wiodącymi światowymi eksporterami mięsa drobiowego (kraje Mercosur , USA i Tajlandia). Może to znacząco wpłynąć na strukturę europejskiego rynku drobiowego. *Informacje pochodzą z rocznego Raportu AVEC 2013 - http://www.avec-poultry.eu/annual-reports-overview/annual-report-2013 . |
