top

Aktualności

Prozdrowotne właściwości jaj – informacje przedarły się do mediów.


Dziennikarze naukowi, zwłaszcza publikujący w „Gazecie Wyborczej”, od dwóch lat interesują się wynikami badań naukowych na temat zbawiennych dla zdrowia składników jaj. Do ich popularyzacji w mediach przyczynił się Prof. Tadeusz Trziszka  - koordynator projektu badawczego Ovocura. 

Kilka dni temu „Gazeta Wyborcza” w nowym dodatku Tylko Zdrowie (nr 15 z 9 lipca 2014 r.) - dodatek ten ukazuje co środę z Gazetą Wyborczą  – opublikowała artykuł red. Margit Kossobudzkiej  pt. „ Cholesterol policjant i złodziej”.
http://wyborcza.pl/1,135424,16290283,Cholesterol__Dlaczego_lekarze_nas_ciagle_nim_strasza
_html
:

Artykuł ten dementuje nieuzasadniony strach przed cholesterolem z jaj:
 „ Jajka powinny być częścią zdrowej diety. Dawne przekonania, że podnoszą poziom złego cholesterolu okazały się nieprawdziwe.” … „ Swego czasu dietetycy polowali na jajka niczym na zagrażające zdrowiu czarownice. Panował pogląd, że skoro żółtka mają dużo cholesterolu, trzeba się ich wystrzegać. Lekarze zezwalali na dwa jaja tygodniowo. Coraz bardziej gorliwi pacjenci przestali je jeść w ogóle. Cóż za strata !

Na szczęście dowiedziono, że jajka nie są tak niebezpieczne dla naczyń krwionośnych. Owszem, to cholesterolowe bomby (nawet w porównaniu z mięsem czy podrobami ), ale  
„jajeczny” cholesterol nie podnosi poziomu tego związku we krwi. Żółtko jaja ma bowiem korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także
odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet dwóch – trzech jaj dziennie nie powoduje u zdrowej osoby wzrostu cholesterolu.”
    

Wcześniej w Gazecie Wyborczej ukazały się także artykuły innych znanych dziennikarzy naukowych:

- „Jajo jeść czy nie jeść „ autor Irena Cieślińska (22.03.2013 r.), cykl pt.:  „Prześwietlamy żywność”: http://metromsn.gazeta.pl/metro/1,131969,13613671,Przeswietlamy_zywnosc__jajka'
__Jesc_czy_nie_jesc_.html

„Choćbyśmy cholesterolu nie jedli w ogóle, każdego dnia nasza wątroba, skóra, nadnercza i jelita wytwarzają go tyle ile jest w całej paczce jajek! Przy czym ta wewnętrzna produkcja  jest tym bardziej intensywniejsza, im bardziej nerwowy tryb życia prowadzimy.” … Morał z tego prosty – zamiast denerwować się, że jemy jajka, jedzmy jajka mniej się denerwując. Tym bardziej, że zawierają całą masę cennych składników – pełnowartościowe białko, witaminy : A,D,E,K,B, lecytynę (zapobiegającą miażdżycy) i chroniącą wzrok luteinę.”

- „Cholesterol dobry i zły” autor Wojciech Moskal (3.10.2013 r.), cykl pt.  "Zdrowa środa", http://wyborcza.pl/1,75476,12600439,Cholesterol_dobry_i_zly.html:
"Artykuł odpowiada na pytanie czy zdrowa dieta ma być „Bez jaj?”  Wcale nie : Okazało się, że akurat cholesterol zawarty w jajkach nie jest głównym sprawcą miażdżycy i będącej jej konsekwencją choroby niedokrwiennej serca. W jednym jajku znajduje się niewielka część tej ilości cholesterolu, którą sami produkujemy w ciągu dnia.”

- „Jajko na każdą okazję” autor Krystyna Naszkowska –wywiad z Prof. Tadeuszem Trziszką w  książce pt.” Jedz co chcesz. Sąd nad polskim stołem”  (Agora 2013):
„ Jem około 30 jaj tygodniowo – mówi naczelny jajolog w kraju prof. Tadeusz Trziszka – nie ma w nich nic szkodliwego, pod skorupką skumulowane są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego życia. Jedzmy więc jaja, zwłaszcza, że przeciętny Polak  je ich dwa razy mniej niż Japończyk, Chińczyk czy mieszkaniec Izraela. Nie ma ograniczenia, ile się chce, tyle można zjeść – 30, 20 sztuk tygodniowo. Jest ogrom badań naukowych, które o tym mówią, tylko dziwnym trafem nie przedostają się szerokiej publiczności.”
    
 
Podobne informacje w artykułach:
- „Cudowna moc jaja”, autor Aneta Augustyn (Gazeta Wyborcza,  12.12. 2012 r.)
http://wyborcza.pl/1,75476,13032594,Cudowna_moc_jaj.html

- Informacje o programie Ovocura, między innymi w artykule : „Tajniki i prawda o cudownej mocy zawartej w kurzym jaju”  - Wiadomości  24.pl (20.12.2012 r.) http://www.wiadomosci24.pl/artykul/tajniki_i_prawda_o_cudownej_mocy_zawartej_w_kurzym
_jajku_254779.html


 
powrót