top

Aktualności

Światowy Dzień Jaja - 10 październik 2014 !!!


Światowy Dzień Jaja  organizowany  jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów  jest  Międzynarodowa Komisja ds.  Jaj  - International  Egg Commission (IEC): http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/?lang=pl   

Główne przesłania Światowego Dnia Jaja:
• Przedstawić wyjątkowe, naturalne zalety jaj
• Obalić mity o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach
• Przekazać konsumentom wyniki najnowszych  badań naukowych
• Postawić jaja na piedestale -  jako  najbardziej wartościową żywność

Przekazywane w tym dniu informacje o wartościach odżywczych  jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie biorą aktywny  udział w powszechnej edukacji na temat prozdrowotnego odżywiania.

Jaja zajmują bowiem pozycję Nr 1 w społecznych kampaniach na rzecz:
• Zapobiegania otyłości
• Prawidłowego odżywiania dzieci, kobiet w ciąży i ludzi starych  
• Uzupełniania niedoborów witaminy D
• Obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi  
• Zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, raka piersi i jelita grubego
• Stosowania naturalnych produktów zamiast drogich „suplementów diety”

Tytuły licznych światowych i polskich publikacji i opinie ekspertów na temat tego wspaniałego produktu wykorzystywane są jako przewodnie hasła promocji jaj podczas corocznych obchodów Światowego Dnia Jaja. Hasła te są równie uniwersalne jak uniwersalny jest promowany produkt.

 - „Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację”
(Tytuł wywiadu z Profesorem Tadeuszem Trziszką w Gazecie Wyborczej, 6.04.2012 r.)
Streszczenie wywiadu i pełen tekst są dostępne na stronie internetowej -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/693   

- „Jajko na każdą okazję”
to tytuł wywiadu z Prof. dr hab. Tadeuszem Trziszką   opublikowanego w książce redaktor Krystyny Naszkowskiej pt.: „Jedz co chcesz. Sąd na polskim stołem”

Jaja dla życia

- Jaja to najprostsza, właściwie zbilansowana żywność

- Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj

- Jajo to niezwykle ekonomiczny produkt żywnościowy. Kupowanie jaj jest   przyjazne dla budżetu rodzinnego.

- Jaja są fitness.

Więcej informacji na temat jaj także w artykułach:
- Znakomita jakość jaj z produkcji fermowej - wyniki urzędowych kontroli za 2013 rok. (5.09.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/918  

- Trzeba wypromować najwyższą jakość jaj z systemów klatkowych  (8.08.2014 r.) -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/916

- Prozdrowotne właściwości jaj – informacje przedarły się do mediów (14.07.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/913

W pliku poniżej zamieszczone są okolicznościowe informacje, pt.: „Jaja to naturalny produkt niezbędny w codziennej diecie. Walory prozdrowotne jaj zostały potwierdzone naukowo.”  

Załączone pliki:

  1. "Jaja to naturalny produkt niezbędny w codziennej diecie. Walory prozdrowotne jaj zostały potwierdzone naukowo.”
powrót