Aktualności![]() ![]() Światowy Dzień Jaja - 10 październik 2014 !!!
Światowy Dzień Jaja organizowany jest od 1996 r., zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj - International Egg Commission (IEC): http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/?lang=pl
Główne przesłania Światowego Dnia Jaja: • Przedstawić wyjątkowe, naturalne zalety jaj • Obalić mity o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach • Przekazać konsumentom wyniki najnowszych badań naukowych • Postawić jaja na piedestale - jako najbardziej wartościową żywność Przekazywane w tym dniu informacje o wartościach odżywczych jaj i o ich dobroczynnym znaczeniu w codziennej zdrowej diecie biorą aktywny udział w powszechnej edukacji na temat prozdrowotnego odżywiania. Jaja zajmują bowiem pozycję Nr 1 w społecznych kampaniach na rzecz: • Zapobiegania otyłości • Prawidłowego odżywiania dzieci, kobiet w ciąży i ludzi starych • Uzupełniania niedoborów witaminy D • Obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi • Zmniejszania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, raka piersi i jelita grubego • Stosowania naturalnych produktów zamiast drogich „suplementów diety” Tytuły licznych światowych i polskich publikacji i opinie ekspertów na temat tego wspaniałego produktu wykorzystywane są jako przewodnie hasła promocji jaj podczas corocznych obchodów Światowego Dnia Jaja. Hasła te są równie uniwersalne jak uniwersalny jest promowany produkt. - „Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację” (Tytuł wywiadu z Profesorem Tadeuszem Trziszką w Gazecie Wyborczej, 6.04.2012 r.) Streszczenie wywiadu i pełen tekst są dostępne na stronie internetowej - http://www.kipdip.org.pl/article/id/693 - „Jajko na każdą okazję” to tytuł wywiadu z Prof. dr hab. Tadeuszem Trziszką opublikowanego w książce redaktor Krystyny Naszkowskiej pt.: „Jedz co chcesz. Sąd na polskim stołem” Jaja dla życia - Jaja to najprostsza, właściwie zbilansowana żywność - Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj - Jajo to niezwykle ekonomiczny produkt żywnościowy. Kupowanie jaj jest przyjazne dla budżetu rodzinnego. - Jaja są fitness. Więcej informacji na temat jaj także w artykułach: - Znakomita jakość jaj z produkcji fermowej - wyniki urzędowych kontroli za 2013 rok. (5.09.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/918 - Trzeba wypromować najwyższą jakość jaj z systemów klatkowych (8.08.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/916 - Prozdrowotne właściwości jaj – informacje przedarły się do mediów (14.07.2014 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/913 W pliku poniżej zamieszczone są okolicznościowe informacje, pt.: „Jaja to naturalny produkt niezbędny w codziennej diecie. Walory prozdrowotne jaj zostały potwierdzone naukowo.” Załączone pliki:powrót |
