Aktualności![]() ![]() Unijny sektor mięsa drobiu w 2015 r. i prognozy ekspertów na 2016 r.Dane Komisji Europejskiej ( DG AGRI ) z 17 marca 2016 r., wybrane z prezentacji : „Sytuacja na rynku drobiu i jaj w UE”, opracowanej dla Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych. Unijny sektor mięsa drobiu : W całej UE produkcja drobiu w 2015 r. wzrosła o 3,8 %. Największy procentowy wzrost produkcji miał miejsce w Polsce + 11,5 %. Podobny wskaźnik wzrostu odnotowały Węgry – 11,3%. Na zmiany całkowitej wielkości unijnej produkcji istotny wpływ miały także kilkuprocentowe przyrosty produkcji w większości państw członkowskich, między innymi, w Portugalii ( + 4,6 % ), Belgii (+ 4,5%) Włoszech ( +3,5 % ) , Wielkiej Brytanii ( + 2,8 % ), Holandii ( + 2,8 % ), Francji (+2,4 % ) Danii ( -5,7 % ), a także spadki produkcji w Niemczech ( -1% ) i w Danii ( -5,7 % ). Miesięczne wstawienia brojlerów kurzych w UE w 2015 r. Miesięczne wstawienia piskląt kurzych brojler w całej UE w 2015 r. kształtowały się w granicach od 530 do 580 mln szt. W porównaniu z 2014 r. ubiegłoroczne unijne wstawienia kurcząt były wyższe o ok. 2,3 %. Średnie miesięczne wstawienia w Polsce wyniosły 85,7 mln szt, co stanowiło ok. 15 % wstawień w całej UE. Prognoza unijnej produkcji mięsa poszczególnych gatunków drobiu w 2016 r. Produkcja ogółem: 14 373 tys. ton w tym : - brojlery kurze - 11 504 tys. ton ( 80 % udział w całej produkcji ), zmiana % 2016/2015, + 1,7 % - indyki – 1 977 tys. ton – ( 13,8 % udział w produkcji ), zmiana % 2016/2015, + 0,6 % - kaczki – 497 tys. ton ( 3,5 % udział w produkcji ), zmiana % 2016/2015, - 1,1 % Prognoza produkcji mięsa drobiu w 2016 r. w poszczególnych państwach członkowskich UE. Od 2014 r. Polska osiąga największą w UE dynamikę wzrostu produkcji mięsa drobiu : 2015/2014, + 9,7 %, 2016/2015, + 4,7 % ( prognoza unijnych ekspertów ). Uzyskaliśmy pozycję lidera w UE w produkcji mięsa kurcząt, a tym samym także w produkcji mięsa drobiu ogółem. Prognozowane przez UE % zmiany wielkości produkcji mięsa drobiu w Polsce w 2016 r.: w tym : brojlery 2016/2015 – wzrost o 11,2 % ( I miejsce w UE ) indyki 2016/2015 – wzrost o 5,1 % ( III miejsce w UE ) kaczki 2016/2015 - prognozowana produkcja – 39 tys. ton i utrzymanie wielkości produkcji na takim samym poziomie jak w 2015 r. ( IV miejsce w UE ). Zmiany średnich cen tuszek brojlerów 65 % w UE , w Eur/100 kg Cena w 9 tygodniu 2016 r. ( 1 tydzień marca ) – 176,67 Euro/100 kg Zmiany średnich cen - tygodniowa : 0,0 %, miesięczna: - 0,8% zmiana roczna: - 5,8 % Porównanie aktualnych cen tuszek kurcząt ( 65 % ) w 9-tym tygodniu 2016 r. wyrażone w Euro/100 kg : UE – 176,67, USA – 153,72, Brazylia – 91,51. Unijny import mięsa drobiu w 2015 r. Wielkość importu do UE – ogółem w 2015 r. – 872 274 tony Najwięksi dostawcy do UE : Brazylia – 498 827 ton ( 57 % udział w całym imporcie ) Tajlandia – 274 495 ton ( 31,5 % udział w całym imporcie ) Ukraina – 42 384 tony ( 4,9 % udział ). Najwięksi światowi importerzy mięsa drobiu : Chiny, Japonia, Unia Europejska Unijny eksport mięsa drobiu w 2015 r. Wielkość unijnego eksportu ogółem w 2015 r. – 1 490 835 ton Najwięksi odbiorcy unijnego mięsa drobiu: - RPA – 213 388 ton, ( 14,3 % udział w całym eksporcie ) - Arabia Saudyjska 142 496 ton ( 9,6 % udział ) - Benin – 136 580 ton ( 9,2 % udział ) - Hong Kong - 101 083 ton ( 6,8 % udział ) - Ukraina – 90 886 ton ( 6,1 % udział ). Najwięksi światowi eksporterzy mięsa drobiu w 2015 r.: Brazylia, USA i UE. powrót |
