top

Aktualności

Szkodliwe dla zdrowia dioksyny w niemieckich paszach i produktach drobiarskich.


Media ostrzegają konsumentów tytułami artykułów:
- "Skandal ze skażoną żywnością w Niemczech"(Gazeta Wyborcza 13.01.2011r.) -
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,8934431,Skandal_ze_skazona_zywnoscia_w_Niemczech.html    
- „Niemcy – dioksyny w jajach i paszach dla drobiu i trzody” (FAMMU/FAPA na podstawie ThePoultrySite
) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/557
 - „Wstrzymano sprzedaż z 4700 farm w związku z aferą dioksynową”(ppr.pl na podstawie PAP/wp.pl) - http://www.ppr.pl/artykul-wstrzymano-sprzedaz-z-4700-farm-w-zwiazku-z-afera-160080-dzial-1.php
-  „Czy skażona dioksynami żywność trafiła do Polski” (ppr.pl na podstawie wp.pl) -  http://www.ppr.pl/artykul-czy-skazona-dioksynami-zywnosc-trafila-do-polski-160082-dzial-1.php
-  „Czy do Polski mogła trafić toksyczna żywność” - http://www.ppr.pl/artykul-czy-do-polski-mogla-trafic-toksyczna-zywnosc-160062-dzial-1.php 

- „Skandal z jajami” (Gazeta Wyborcza 8-9.01.2011 r.)
W artykule tym opublikowana jest wypowiedź Prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz – Prof. dr hab. Stanisława Wężyka:
"Polska jest bardzo daleko od takiej katastrofy w Niemczech. Nie ma żadnego powodu do niepokoju - potwierdza Stanisław Wężyk, prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Z całą pewnością bezpieczne są jaja, które trafiają do sklepów i sieci handlowych. Gorzej z tymi sprzedawanymi na targach. Te mogą być zakażone np. salmonellą . Szarą strefą można nazwać te jaja kupowane bezpośrednio od rolników, gdzieś na wsi. Rzeczywiście, choć są tak lansowane, bo one właśnie mogą być niebezpieczne. Przecież taka kura chodzi bez kontroli, pije i je co chce - mówi Wężyk."


Opinia Prezesa Izby jest także opublikowana w wydaniu internetowym Gazety Wyborczej w artykule: „Jaja z Niemiec skażone rakotwórczymi dioksynami” - http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,8918323,Skandal_z_jajami.html  

Główny Lekarz Weterynarii zapewnia polskich konsumentów w mediach, że:
„W Polsce nie ma zagrożenia związanego z dioksynami, które wykryto w paszach wykorzystywanych Niemczech. Na naszym rynku nie ma jaj, ani mięsa, ani produktów przetworzonych, takich jak wędliny.” 

Skąd biorą się szkodliwe dla zdrowia dioksyny w łańcuchu pokarmowym, jak kontroluje się żywność w Polsce i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom ? – napisaliśmy na ten temat na naszej stronie internetowej w dniu 17 maja 2010 r. w artykule: „Bezpieczeństwo zdrowotne jaj, a systemy utrzymania kur”  -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/494

powrót