Aktualności![]() ![]() Komentarz Izby do felietonu „ Które jaja są najlepsze” ? – Program Uwaga ! TVN ( 4.10.2011 r.)
Felieton poszukiwał odpowiedzi na pytanie : „Jaja z klatki czy z podwórka, a może lepsze te ze ściółki?” Z opinii internautów (większość wpisów) na stronie programu „UWAGA” wynika, że zdeklarowani przeciwnicy fermowej produkcji w ogóle „nie odbierają” merytorycznych acz szkolnych argumentów. Nie przyjmują do wiadomości opinii ekspertów, że wartość odżywcza jaja zależy od żywienia kur, a nie od systemu utrzymania kur. Nie przekonują ich dowody, że jaja z systemów klatkowych to gwarantowana higiena, czystość i bezpieczeństwo zdrowotne. Oceniając obiektywnie, niezależnie od opinii internautów, w programie tym profesjonalizm uzyskał wyraźną przewagą nad amatorszczyzną. Fakty i merytoryczne argumenty zaczynają wygrywać z ideologią głoszoną przez pseudoobrońców praw zwierząt i pseudoekologów. Podobnie jest z rzekomą przewagą smakowitości jaj od „szczęśliwych” kur z wolnego wybiegu. Z wypowiedzi osób występujących w tym programie można wyciągnąć wnioski , że w przypadku jaj od takich „szczęśliwych kur”, odczuwanie lepszego smaku w ogóle nie polega na odczuciach fizjologicznych. Lepszy smak takich jaj to jedynie odczucie psychiczne z kategorii gust (inaczej smak), związane ze pewną formą snobizmu, wykreowanym stylem czy modą na powrót do natury, itp. A może jest to po prostu atawizm? Pewne jest, że są to tylko emocje, nie mające nic wspólnego z rzeczywistą wyższą jakością, którą dałoby się zważyć lub zmierzyć. W programie wyjaśniono też, prostą zależność poziomu cholesterolu w jednym jaju od wielkości żółtka. Tylko dlatego, jaja znoszone przez kury zielononóżki na wolnym wybiegu, których przeciętna masa wynosi 55 g, mają mniej cholesterolu w mniejszym żółtku niż jaja o większej masie - 65 g zniesione przez kury utrzymywane w intensywnej produkcji. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka uczciwie przyznała, że obecny wysoki poziom fermowej produkcji jaj, nie pozwala na odróżnienie pod względem jakości, wartości odżywczej i kulinarnej jaj pochodzących z intensywnej produkcji od jaj wyprodukowanych w naturalnych warunkach. |
