top

Aktualności

Oświadczenie Zarządu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz z dnia 10/01/12 w sprawie wykrycia obecności antybiotyków w mięsie drobiowym w supermarketach w Niemczech.


Przypadki wykrycia antybiotyków w surowym mięsie drobiowym, o których w ostatnich dniach donoszą niemieckie media, miały miejsce wyłącznie na terenie Republiki Federalnej Niemiec. Polscy konsumenci, o ile nie dokonują zakupów w Niemczech są całkowicie bezpieczni.
W kilku ostatnich latach polscy producenci wdrożyli wiele procedur, które całkowicie zabezpieczają konsumentów przed spożyciem antybiotyków wraz z mięsem.

Należą do nich przede wszystkim:
1. Całkowity zakaz (surowo respektowany przez hodowców) stosowania
antybiotyków paszowych od roku 2006.
2. Leczenie drobiu wyłącznie pod nadzorem lekarzy weterynarii.
3. Stosowanie niezbędnych okresów karencji między zastosowaniem każdego
leku, a przekazaniem drobiu klientom.

Więcej szczegółów:
- Kontakt: Wiceprezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, Piotr Lisiecki tel. 602 599 606.
- Także w artykule na stronie Izby z dnia 9 maja 2011 r. pt. „Producenci domagają się aby skierować do mediów wnioski o sprostowanie nieprawdziwych informacji dotyczących rzekomego „faszerowania drobiu hormonami i antybiotykami” - http://www.kipdip.org.pl/article/id/591.

powrót