top

Aktualności

Niedobór jaj w przetwórstwie spożywczym w UE.


Według Caobisco – europejskiego stowarzyszenia producentów wyrobów czekoladowych, cukierniczych i ciastkarskich, na rynku UE występuje obecnie alarmujący niedobór jaj i produktów jajecznych do przetwórstwa. Wielu dostawców jaj nie wypełnia obecnie zamówień, co powoduje zmykanie linii produkcyjnych i likwidację zmian w zakładach przetwórczych. Niedobór jaj na rynku unijnym został spowodowany wprowadzeniem w życie od początku 2012 r. zakazu utrzymywania kur niosek w klatkach tradycyjnych, wynikającego z wdrożenia dyrektywy z zakresu dobrostanu kur niosek. Od początku roku średnie ceny sprzedaży jaj spożywczych w UE wzrosły o 35%, a w ciągu ostatnich 6 miesięcy – o 55%.

Źródło: Wiadomości FAMMU/FAPA nr 12/2012,  na podst. ThePoultrySite z dn. 21.03.2012

powrót