Aktualności![]() ![]() Światowe badania naukowe - nowe informacje o wartości odżywczej jaj.
Eksperci ciągle dostarczają dowody o fenomenalnych walorach jaj. ” Uznany światowy specjalista Prof. Glenn Froning z Uniwersytetu Nebraska w USA, mając na uwadze wielofunkcyjność jaja kurzego i jego komponentów, podsumował najnowsze wyniki badań entuzjastyczną opinią: „ The amazing egg” – niezwykłe, zdumiewające jajo.”
powrót
„Polskie Drobiarstwo” Nr 7/2012 w jubileuszowym wydaniu z okazji 20 lat czasopisma, opublikowało „Nowości o wartości konsumpcyjnej i użytkowej kurzych jaj” . Artykuł jest kopalnią najnowszych informacji o badaniach jaj, a wyniki tych badań potwierdzają, że: „jajo jest stworzoną przez naturę perfekcyjną żywnością funkcjonalną tj. posiadającą również znaczącą prozdrowotną wartość dla człowieka.” Autorów artykułu - Prof. Jacka Kijowskiego i dr. hab. Grzegorza Leśnierowskiego, zainspirowały doniesienia naukowe z tegorocznej konferencji w Kanadzie, cyklicznie organizowanej przez kanadyjski Uniwersytet Alberta. „ Co 4 lata a obecnie co 8 w kwietniu w centrum konferencyjnym w parku Narodowym w Banff, w Górach Skalistych Kanady Uniwersytet Alberta organizuje międzynarodowe spotkania specjalistów z całego świata na temat nowości w badaniach, zastosowaniach jaj kurzych i ich izolowanych składników. To stanowi źródło najnowszych światowych informacji.” W konferencji w Kanadzie, uczestniczył Prof. Tadeusz Trziszka. Informował o niej czytelników Gazety Wyborczej w wywiadzie pt.” Jedzcie jaja ! Na śniadanie, na obiad, na kolację.” (6.04.2012 r.): „Banff Egg to przygotowana przez kanadyjskie uniwersytety – Alberty i Manitoby – największa konferencja o jajach. Nie o produkcji, nie o przemyśle drobiarskim, tylko o ich wykorzystaniu w leczeniu. Spotykają się tam raz na osiem lat biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych. Tym razem Japończycy mocno podkreślali , że cholesterol, czyli składnik żółtka niezbędny do rozwoju zarodka, powinno się podawać dzieciom. Tak, jest niezbędny do harmonijnego rozwoju, podobnie jak kwas arachidonowy z żółtka. W Polsce medyk starej daty pewnie padłby na taką wiadomość.” Profesor Tadeusz Trziszka wygłosił na tej konferencji wykład o jajach jako wielce obiecującym źródle preparatów biomedycznych i nutraceutycznych. W Polsce bowiem konsorcjum uczelni wrocławskich - Uniwersytet Przyrodniczy i Akademia Medyczna, pod kierunkiem Prof. Tadeusza Trziszki, od kilku lat realizuje innowacyjny program badawczy OVOCURA, który w wolnym tłumaczeniu oznacza „jajolecznictwo”. Profesor tak mówi o tych pracach: „W ramach tego programu trwają prace nad wyizolowaniem związków, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym , na przykład chorobom mózgu, serca, nowotworom. " Informacje o tym programie można przeczytać w artykule „Jaja surowcem do produkcji cennych bioaktywnych substancji „ - http://jedzmyjaja.pl/aktualnosci15.pdf Autorzy artykułu podsumowali wyniki badań, przedstawione na konferencji w Kanadzie, które wykazały, między innymi, brak związku pomiędzy systemem utrzymania kur, a wartością odżywczą jaj: „Nie ma racjonalnych przesłanek na twierdzenie, że jaja z chowu organicznego, ekologicznego, z dostępem do wybiegu dla kur i innych chowów alternatywnych są dla konsumenta wartościowsze od konwencjonalnie produkowanych w systemie intensywnym, wielko fermowym (w klatkach, klatkach ulepszonych zgodnie z wymaganiami UE), jeśli nie zastosowano specjalnych procedur żywienia. Odmienne proporcje biologiczne aktywnych składników w jaju pojawiają się w zależności od diety kur, sposobu ich żywienia, innych komponentów celowo dodawanych do paszy.” Z tymi wynikami koniecznie powinny zapoznać się Katarzyna Bosacka i prof. Małgorzata Kozłowska – Wojciechowska - autorki kampanii „ Wiem co jem.”, które wbrew dowodom naukowym dezinformują konsumentów, że jaja od kur z wolnowybiegowego chowu mają wyższą wartość odżywczą, np. że kury z ferm zawierają 20- krotnie mniej omega-3 niż jajka wiejskich kur biegających po podwórku. Autorzy artykułu zwrócili także uwagę na dostarczone przez uczonych dowody, że poziom skażenia mikrobiologicznego skorup jaj jest wyższy z systemów wolnowybiegowych: „Dostępne są wiarygodne informacje oparte na wynikach mikrobiologicznych badań mówiące, że skorupy jaj z chowów alternatywnych są silniej zanieczyszczone mikrobiologicznie pałeczkami Salmonella Enteritidis, niż te z ferm produkcji konwencjonalnej, wielko fermowej, nadzorowanej przez odpowiedzialne służby weterynaryjne. Właśnie skorupy jaj są głównym źródłem transmisji tych patogenów do żywności. Zanieczyszczenie pałeczkami z rodzaju Salmonella białka, a zwłaszcza żółtka zdarzają się bardzo sporadycznie.” Wynikom badań nad składem jaj i ich właściwościami funkcjonalnymi zawdzięczamy także, że Stowarzyszenie Kardiologów USA (American Heart Association, AHA) zrewidowało podejście do jaja. Autorzy omawianego artykułu z satysfakcją podkreślają, że: „W swoich oficjalnych oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności , której należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.” Źródło: komentarz własny KIPDiP |
