top

Aktualności

Program badawczy „OVOCURA” – w wolnym tłumaczeniu oznacza „jajolecznictwo”.


OVOCURA to prowadzony w Polsce program badawczy, którego celem są wysokospecjalistyczne badania naukowe nad wykorzystaniem bioaktywnych składników jaj do produkcji suplementów diety sprzyjających poprawie zdrowia i jakości życia oraz preparatów biomedycznych stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

Program realizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz Akademię Medyczną we Wrocławiu, finansowany jest z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.

Inicjatorem programu jest prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Uczony ten jest autorem licznych prac naukowych na temat biosubstancji zawartych w jajach, prowadzi badania, między innymi, nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi i przeciwnowotworowymi cystatyny białka jaja oraz jej wpływu na hamowanie tworzenia płytek amyloidowych, które są przyczyną choroby Alzheimera.

Komentarz własny KIPDiP
powrót