top

Aktualności

Najnowsze badania naukowe.


Uczeni z całego świata namawiają ludzkość na spożywanie jaj, powołując się na najnowsze badania.

Wyniki badań i opinie specjalistycznych ośrodków badawczych (University of Surrey w Wielkiej Brytanii oraz Egg Nutrition Center w Stanach Zjednoczonych) przywracają jajom dobre imię i potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą, w tym właściwości nutraceutyczne.

Jaja zostały uznane przez ekspertów z zakresu medycyny i żywienia człowieka jako najdoskonalszy surowiec  nutraceutyczny*. W Kanadzie  od wielu lat cyklicznie organizowane są Międzynarodowe Sympozja Naukowe, pod hasłem: „jaja jako nutraceutyki w promocji zdrowia”.

Dzięki mediom, w  Światowym Dniu Jaja, przekazywane są  konsumentom opinie uczonych, publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, między innymi, takich jak „Nutrition Bulletin” .

„Nutrition Bulletin” o walorach jaj:

1. „Zależność między spożyciem jaj a podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia), oparta jest na przedawnionych informacjach.”
2. „Jajo jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, cennym źródłem wysoko jakościowego białka i niezbędnych mikroelementów. Nieprawdą jest, że jaja zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych. W trudnej obecnie sytuacji ekonomicznej, jaja mogą okazać się przydatnym, relatywnie tanim źródłem pożywienia dla wszystkich, a  w szczególności dla osób mających niskie przychody.”
3. „Najwyższy czas, by obalić mity dotyczące jaj i ich wpływu na choroby serca oraz przywrócić im należną pozycję w naszym menu, gdzie mogą w znacznym stopniu przyczynić się do stosowania prozdrowotnej,  zrównoważonej diety.”

*Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition) i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals).

Źródło:  na podst.: Nutrition Bulletin

Wyniki Badań ENC (Egg Nutrition Center) potwierdzają, prozdrowotny wpływ spożywania jaj (
http://jedzmyjaja.pl/index2.php):

1. Wpływają na poprawę stanu zdrowia i
zapobiegają chorobom, ograniczają ryzyko wystąpienia chorób i rozwiązują problem niedoboru środków odżywczych w diecie.

2. Mogą pomóc w walce z otyłością, która jest obecnie światowym problemem. Są bogate w składniki odżywcze. Każde jajo ma tylko 75 kalorii i dostarcza wysokojakościowe białko.

3. Obniżają ryzyko wystąpienia niskiej masy noworodków, wspomagają optymalny wzrost dzieci, wywołują uczucie sytości, które pomaga kontrolować masę ciała, minimalizują utratę tkanki mięśniowej i beztłuszczowej tkanki mięśniowej w okresie starzenia się, są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne.

4. Włączenie jaj do ich diety obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, raka piersi i jelita grubego, związanych z wiekiem chorób oczu, utraty mięśni u osób starszych oraz wpływa na wyzwalanie uczucia sytości, które pomaga utrzymać masę ciała.

Według opinii ENC co najmniej jedno jajo dziennie - to najlepsza decyzja zarówno z punktu widzenia żywieniowego, jak i ekonomicznego


Wynikom badań nad  składem jaj i ich właściwościami  funkcjonalnymi  zawdzięczamy także, że Stowarzyszenie Kardiologów USA (American Heart Association, AHA) zrewidowało podejście do jaja. Autorzy omawianego artykułu z satysfakcją podkreślają, że:
„W swoich oficjalnych  oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności , której należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.”

Eksperci ciągle dostarczają dowody o fenomenalnych walorach jaj. ”Uznany światowy specjalista  Prof. Glenn Froning  z Uniwersytetu Nebraska w USA, mając na uwadze wielofunkcyjność jaja kurzego i jego komponentów,  podsumował  najnowsze wyniki badań entuzjastyczną opinią: 
„ The amazing egg” – niezwykłe, zdumiewające jajo.”

Więcej informacji o najnowszych wynikach badań w artykule „Światowe badania naukowe - nowe informacje o wartości odżywczej jaj.” - 
http://www.kipdip.org.pl/article/id/758 .
Są tam omówione doniesienia  naukowe  z tegorocznej konferencji  w Kanadzie. Co kilka lat w centrum  konferencyjnym w parku Narodowym w Banff, w Górach Skalistych Kanady Uniwersytety Alberty i Manitoby organizują międzynarodowe spotkania specjalistów z całego świata na temat nowości w badaniach, zastosowaniach jaj kurzych i ich izolowanych składników. To największa konferencja o jajach, która stanowi  źródło najnowszych światowych informacji.

Profesor Tadeusz Trziszka relacjonuje: „Uczeni nie rozmawiają o produkcji jaj, nie o przemyśle drobiarskim, tylko o ich wykorzystaniu w leczeniu. Spotykają się tam raz na osiem lat biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych. Tym razem Japończycy mocno podkreślali , że cholesterol, czyli składnik żółtka niezbędny do rozwoju zarodka, powinno się podawać dzieciom. Tak, jest niezbędny do harmonijnego rozwoju, podobnie jak kwas arachidonowy z żółtka. W Polsce medyk starej daty pewnie padłby na taką wiadomość.”    



Komentarz własny KIPDiP
powrót