Aktualności![]() ![]() Polski eksport mięsa drobiu może przekroczyć wartość 1 mld euro w 2012 r.BGŻ prognozuje to na podstawie danych z 2011 r. (wartość całorocznego eksportu mięsa i podrobów drobiu wyniosła 891 mln euro) oraz dynamiki eksportu za 8 m-cy br. (Agrotydzień nr 265 z 5.11.2012 r.). W okresie styczeń - sierpień br. wyniósł on 26 tys. t i był o 30% większy niż przed rokiem. Jednak ze względu na duży spadek przeciętnych cen, wartość tego importu wyrażona w euro obniżyła się o 1% do 23 mln euro. Jeżeli w pozostałych miesiącach dynamika importu będzie taka sama (w ujęciu r/r) jak w analizowanym okresie, w całym 2012 roku wartość importu wyniesie około 36 mln euro. Bedzie to oznaczało, że nadwyżką bilansu handlowego mięsem i podrobami drobiowymi zbliży się do miliarda euro. Informacja ta oznacza, że branża drobiarska ma bardzo istotny pozytywny wkład w bilans handlowy produktami rolno spożywczymi, ale również ogólnie w polski bilans handlowy. Prognozy na bieżący rok mówią o nadwyżce w polskim handlu rolno - spożywczym w wysokości około 3,3 mld euro. Sektor drobiarski będzie w zdecydowanej czołówce, jeśli chodzi o wkład w tę nadwyżkę. Ogólny deficyt handlowy Polski w 2011 r. wyniósł 15,9 mld euro. Na tym tle widać jak duże znaczenie ma nadwyżka wypracowywana przez branżę. Z analizy danych wynika również dosyć dobitnie, że polskiemu eksportowi mięsa i podrobów z drobiu pomaga słabszy złoty. Przeciętna cena jednostkowa eksportu wyrażona w euro w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku wyniosła 1,87 EUR/kg wobec 1,89 EUR/kg w tym samym okresie w ubiegłym roku (spadek o 1%). Natomiast w tym samym czasie cena wyrażona w złotym wzrosła o 6% z 7,48 do 7,94 PLN/kg. Mimo wzrostu cen wyrażonych w złotym, polski drób jest dzisiaj na rynkach unijnych bardziej konkurencyjny cenowo niż przed rokiem. Ma to szczególne znaczenie teraz, kiedy sytuacja gospodarcza w wielu krajach UE jest zła, a konsumenci bardziej zwracają uwagę na cenę zakupywanej żywności.” powrót |
