Aktualności
Minister Rolnictwa jednoznacznie potwierdził – MOM jest bezpiecznym surowcem mięsnym.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba oświadczył w wywiadzie udzielonym w czasopiśmie : Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” nr 05/106/2012: „Ze względu na bezpieczeństwo żywności, jak i ze względów ekonomicznych wprowadzenie zakazu stosowania mięsa oddzielonego mechanicznie nie znajduje obecnie żadnego uzasadnienia.”
Oświadczeniem tym zdementowane zostały bezpodstawne nawoływania w mediach o wprowadzenie zakazu stosowania MOM w produkcji wędlin. Autorem takiego wniosku i inicjatorem rozpowszechniania w mediach fałszywych opinii o tym surowcu był, między innymi, Janusz Rodziewicz – Przewodniczący Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy – Członek Komisji Zarządzającej Funduszami Promocji Mięsa Drobiu. Napisaliśmy na ten temat na naszej stronie internetowej w artykule pt. „Atak na mięso mechanicznie odkostnione (MOM) bezpodstawny tak samo jak zakaz pasz GMO.” (18.07.2012 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/726.
Krajowa Rada Drobiarstwa- IG partner UPEMI nie musi się już martwić, że: „Od pewnego okresu daje się słyszeć głosy, a w szczególności tzw. obrońców zdrowej żywności, że MOM powinno być wycofane z łańcucha żywnościowego i nie kierowane tym samym do spożycia.”
„Obrońcą zdrowej żywności„, w tym przypadku wędlin bez MOM, jest UPEMI – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - (właściciel systemu certyfikacji QAFP). Wydaje się, że poprzedni minister rolnictwa zbyt pochopnie uznał ten system jako krajowy oraz zatwierdził zeszyt branżowy określający wytyczne dla produkcji wędlin bez udziału MOM.
Obecny Minister Rolnictwa zakończył bowiem swoim oświadczeniem dyskusję w sprawie MOM.
Komentarz własny KIPDiP
powrót
|