Aktualności![]() ![]() Rynek Drobiu – najnowsze opinie, podsumowania i prognozy analityków IERiGŻ – PIB i BGŻ.
IERIGŻ – Rynek Drobiu Nr 42 z listopada 2012 r. charakteryzuje sytuację gospodarczą krajowego sektora drobiu.
powrót
- W 2012 r. w strukturze produkcji żywca drobiowego zdecydowanie dominować będą kurczęta brojlery. Ich produkcja charakteryzuje się bardzo szybkim, ok. 15 % wzrostem. Produkcja żywca indyków w bieżącym roku osiągnie rekordowy poziom ok. 360 tys. ton żywca. Będzie to o 6% więcej niż 2010 r. - W skali całego roku 2012 produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 12 %, do około 1600 tys. ton. - Eksport będzie o 16% większy niż przed rokiem i wyniesie ok. 560 tys. ton. Podaż mięsa drobiowego na rynku krajowym zwiększy się o prawie 100 tys. ton, tj. o 9,4%. Stanowić to będzie 56% całego przyrostu produkcji tego mięsa. - Spożycie drobiu w 2012 r. zwiększy się do 26 kg na mieszkańca, tj. o 3%. - O wzroście konsumpcji mięsa drobiowego zadecydował wzrost popytu na mięso kurcząt (o 1,5%), przy stabilizacji spożycia drobiu pozostałego, tj. gęsi, kaczek i indyków. W strukturze spożycia mięsa drobiowego dominowały kurczęta z udziałem 91,9 %. - Niski poziom rentowności chowu żywca drobiowego, jaki miał miejsce w 2012 r., utrzymuje się. W 2012 r. roku relacje cen tego żywca do cen pasz są nadal niskie. - Mimo bezwzględnego i relatywnego podrożenia w okresie trzech kwartałów br. w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, drób pozostał najtańszym rodzajem mięsa. Cena detaliczna 1 kg kurczaka patroszonego była o połowę niższa niż wieprzowiny z kością i o dwie trzecie niższa niż cena wołowiny (rostbef). Prognozy na 2013 r. - W przyszłym roku przewidywane jest spowolnienie dynamiki rozwojowej produkcji mięsa drobiowego do ok. 8%. Produkcja ta ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie ok. 1730 tys. ton. - Sprzedaż zagraniczna drobiu może się zwiększyć o 9-10% w porównaniu z br. Przyrost podaży mięsa drobiowego na rynku wewnętrznym będzie prawdopodobnie mniejszy niż w 2012 r., jednak znaczenie tego rynku wzrośnie. W 2013 r. ceny detaliczne drobiu mogą nadal rosnąć, choć prawdopodobnie wolniej niż w br. Nie powstrzyma to jednak wzrostowej tendencji do konsumpcji mięsa drobiowego, która zwiększy się w 2013 r. do 27 kg na mieszkańca tj. o ok. 4%. BGŻ – AgroMonitor Nr 22 – listopad 2012 r. ocenia sytuację w sektorze produkcji żywca drobiu z perspektywy III kwartału 2012 r. na tle wysokich cen pasz. - http://analizy.bgz.pl/files/analysis/924fe919ade4f91f2ad83b05bc318733.pdf - W III kwartale 2012 r. po raz kolejny za kurczęta trzeba było przeciętnie zapłacić więcej niż kwartał wcześniej. Odmienne tendencje panowały na rynku indyków, które nadal taniały. W trzecim kwartale nadal pogarszała się opłacalność produkcji brojlerów i we wrześniu spadła do bardzo niskiego poziomu. Przyczyną były rekordowe ceny pasz i jednocześnie powolny spadek cen żywca kurcząt. - Jeśli sprawdzą się prognozy mówiące o wzroście cen zbóż i roślin oleistych na przełomie 2012 i 2013 r., to na początku roku 2013 r. wzrosnąć mogą ponownie ceny pasz przemysłowych, ograniczając skale ewentualnego wzrostu opłacalności i opóźniając zwiększenie produkcji. Jak dotychczas w 2012 r. imponujące jest tempo wzrostu eksportu mięsa i podrobów drobiowych z Polski. Niewątpliwie w bieżącym roku czynnikiem wspierającym ceny drobiu jest eksport. |
