Uczeni z całego świata namawiają ludzkość na spożywanie jaj, powołując się na najnowsze badania.
Wyniki badań i opinie specjalistycznych ośrodków badawczych (University of Surrey w Wielkiej Brytanii oraz Egg Nutrition Center w Stanach Zjednoczonych) przywracają jajom dobre imię i potwierdzają ich wysoką wartość odżywczą, w tym właściwości nutraceutyczne.
Jaja zostały uznane przez ekspertów z zakresu medycyny i żywienia człowieka jako najdoskonalszy surowiec nutraceutyczny*. W Kanadzie od wielu lat cyklicznie organizowane są Międzynarodowe Sympozja Naukowe, pod hasłem: „jaja jako nutraceutyki w promocji zdrowia”.
"Dwa nowe badania, przedstawione w trakcie konferencji Experimental Biology 2013 w Bostonie wskazują na kardioprotekcyjne właściwości jajek.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University sprawdzało wpływ codziennej konsumpcji jaj na zdrowie kobiet i mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca. Badani zostali losowo przydzieleni do dwóch grup: w jednej spożywali śniadanie zawierające dwa jajka, w drugiej – bogato węglowodanowe przez sześć tygodni. U uczestników, którzy jedli jaja nie odnotowano nie wzrostu stężenia złego cholesterolu i ciśnienia krwi, masy ciała, ani pogorszenia funkcji śródbłonka. Badacze doszli do wniosku, że jajka mogą być częścią zdrowej dla serca diety, nawet u osób z istniejącą chorobą niedokrwienną.
Z kolei badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Connecticut sugeruje, że codzienna konsumpcja jajek może mieć korzystny wpływ na funkcję i skład cholesterolu HDL u osób dorosłych z zespołem metabolicznym. W tym badaniu obserwowano osoby stosujące dietę z ograniczeniem węglowodanów, jednocześnie spożywające trzy jajka dziennie. Po 12 tygodniach zaobserwowano u nich poprawę składu i skuteczności HDL." (źródło: www.pulsmedycyny.pl , 26.04.2013 r.)
Dzięki mediom, w Światowym Dniu Jaja, przekazywane są konsumentom opinie uczonych, publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, między innymi, takich jak „Nutrition Bulletin” .
„Nutrition Bulletin” o walorach jaj:
1. „Zależność między spożyciem jaj a podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemia), oparta jest na przedawnionych informacjach.”
2. „Jajo jest bogatym w składniki odżywcze pokarmem, cennym źródłem wysoko jakościowego białka i niezbędnych mikroelementów. Nieprawdą jest, że jaja zawierają wysoki poziom tłuszczów nasyconych. W trudnej obecnie sytuacji ekonomicznej, jaja mogą okazać się przydatnym, relatywnie tanim źródłem pożywienia dla wszystkich, a w szczególności dla osób mających niskie przychody.”
3. „Najwyższy czas, by obalić mity dotyczące jaj i ich wpływu na choroby serca oraz przywrócić im należną pozycję w naszym menu, gdzie mogą w znacznym stopniu przyczynić się do stosowania prozdrowotnej, zrównoważonej diety.”
*Nutraceutyki – środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe (ang.: nutrition) i cechy środków farmaceutycznych (ang.: pharmaceuticals).
Źródło: na podst.: Nutrition Bulletin
Wyniki Badań ENC (Egg Nutrition Center) potwierdzają, prozdrowotny wpływ spożywania jaj (http://jedzmyjaja.pl/index2.php):
1. Wpływają na poprawę stanu zdrowia i
zapobiegają chorobom, ograniczają ryzyko wystąpienia chorób i rozwiązują problem niedoboru środków odżywczych w diecie.
2. Mogą pomóc w walce z otyłością, która jest obecnie światowym problemem. Są bogate w składniki odżywcze. Każde jajo ma tylko 75 kalorii i dostarcza wysokojakościowe białko.
3. Obniżają ryzyko wystąpienia niskiej masy noworodków, wspomagają optymalny wzrost dzieci, wywołują uczucie sytości, które pomaga kontrolować masę ciała, minimalizują utratę tkanki mięśniowej i beztłuszczowej tkanki mięśniowej w okresie starzenia się, są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne.
4. Włączenie jaj do ich diety obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, raka piersi i jelita grubego, związanych z wiekiem chorób oczu, utraty mięśni u osób starszych oraz wpływa na wyzwalanie uczucia sytości, które pomaga utrzymać masę ciała.
Według opinii ENC co najmniej jedno jajo dziennie - to najlepsza decyzja zarówno z punktu widzenia żywieniowego, jak i ekonomicznego
Wynikom badań nad składem jaj i ich właściwościami funkcjonalnymi zawdzięczamy także, że Stowarzyszenie Kardiologów USA (American Heart Association, AHA) zrewidowało podejście do jaja. Autorzy omawianego artykułu z satysfakcją podkreślają, że:
„W swoich oficjalnych oświadczeniach AHA nie wymienia już jaj wśród żywności , której należy unikać w codziennej diecie i nie traktuje ich jako czynnika wzrostu ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.”
Eksperci ciągle dostarczają dowody o fenomenalnych walorach jaj. ”Uznany światowy specjalista Prof. Glenn Froning z Uniwersytetu Nebraska w USA, mając na uwadze wielofunkcyjność jaja kurzego i jego komponentów, podsumował najnowsze wyniki badań entuzjastyczną opinią: „ The amazing egg” – niezwykłe, zdumiewające jajo.”
Więcej informacji o najnowszych wynikach badań w artykule „Światowe badania naukowe - nowe informacje o wartości odżywczej jaj.” - http://www.kipdip.org.pl/article/id/758 .
Są tam omówione doniesienia naukowe z tegorocznej konferencji w Kanadzie. Co kilka lat w centrum konferencyjnym w parku Narodowym w Banff, w Górach Skalistych Kanady Uniwersytety Alberty i Manitoby organizują międzynarodowe spotkania specjalistów z całego świata na temat nowości w badaniach, zastosowaniach jaj kurzych i ich izolowanych składników. To największa konferencja o jajach, która stanowi źródło najnowszych światowych informacji.
Profesor Tadeusz Trziszka relacjonuje: „Uczeni nie rozmawiają o produkcji jaj, nie o przemyśle drobiarskim, tylko o ich wykorzystaniu w leczeniu. Spotykają się tam raz na osiem lat biochemicy, lekarze, farmaceuci, specjaliści od żywienia z uczelni medycznych. Tym razem Japończycy mocno podkreślali , że cholesterol, czyli składnik żółtka niezbędny do rozwoju zarodka, powinno się podawać dzieciom. Tak, jest niezbędny do harmonijnego rozwoju, podobnie jak kwas arachidonowy z żółtka. W Polsce medyk starej daty pewnie padłby na taką wiadomość.”
Komentarz własny KIPDiP