Aktualności![]() ![]() Jaja mają leczniczą moc - potwierdził to program badawczy „OVOCURA”
Uczeni dowiedli, że „Nie ma w przyrodzie drugiego tak doskonałego surowca spożywczego.” Gazeta Wyborcza (12 grudnia 2012 r.) opublikowała artykuł: „Cudowna moc jaj”. Redaktor Aneta Augustyn - autorka artykułu rozmawia z prof. Tadeuszem Trziszką o wynikach 4 letnich badań w ramach programu badawczego: „Ovocura”, czyli „ Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj” to wart 25 mln zł projekt współfinansowany przez Unię Europejską . Prace prowadziło kilka zespołów naukowych z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Współpracowali z nimi uczeni z Politechniki Wrocławskiej oraz Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.” -
http://www.ovocura.up.wroc.pl/. „Żadnemu zespołowi na świecie nie udało się uzyskać tyle z poczciwego jajka, ile nam – zapewnia prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pomysłodawca i szef projektu OVOCURA. Ovo, czyli jajo, cura – leczenie.” „We Wrocławskim Parku Technologicznym powstała linia technologiczna, gdzie pozyskano z jaj biologicznie aktywne substancje do zastosowań w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Uczeni wyizolowali z jaj substancje hamujące rozwój chorób neurodegradacyjnych. Z żółtka pozyskano także superlecytynę . Masa fosfolipidowa wyglądająca jak pomarańczowy smar zawiera kwasy omega – 3, które chronią serce, wspomagają leczenie depresji, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Z białka udało się z kolei wyizolować cystatynę. Badania na hodowlach komórek pokazały, że hamuje ona rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, mięsaka, czerniaka.” Pełen tekst artykułu „Cudowna moc jaj” jest dostępny w pliku poniżej. O programie OVOCURA „Gazeta Wyborcza” już rozmawiała z Prof. Trziszką przed Wielkanocą 2012', po jego powrocie z kongresu w Kanadzie i podsumowała tę rozmowę entuzjastycznym tytułem: „ Jedzcie jaja! Na śniadanie, na obiad, na kolację.” (6.04.2012 r.) Polecamy także artykuły na stronie Krajowej Izby: - Program badawczy „Ovocura” w wolnym tłumaczeniu oznacza „jajo lecznictwo” (9.10.2012 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/760 - Światowe badania naukowe – nowe informacje o wartości odżywczej jaj. (8.10.2012 r.) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/758 Załączone pliki:powrót |
