Aktualności![]() ![]() Coraz większy udział drobiu w rynku mięsa . Drobiarstwo przesądza o popycie na pasze.
Dziennik „Rzeczpospolita”, powołując się na szacunki Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERIGŻ) dotyczące spadku spożycia wieprzowiny, nazwał to zjawisko w tytule artykułu „Rewolucją na rynku mięsa. Spożycie wieprzowiny jest najniższe od 1997 roku. Schab i karkówka przegrywają z drobiem.” (15.11. 2013 r. autorka red. Beata Drewnowska).
„Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 r. Polak, o ponad trzy kilogramy mniej niż przed rokiem – szacuje Instytut ERiGŻ. – Spożycie wieprzowiny będzie w tym roku jednym z najniższych od czasu transformacji – mówi „Rz” Krystyna Świetlik z IERIGŻ. Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł w 1997 r. (….) Wieprzowina traci udziały w rynku na rzecz drobiu. IERiGŻ podaje , że w połowie tego roku tuszka kurczaka kosztowała 7,8 zł za kg. W tym samym czasie za schab i żeberka trzeba było zapłacić ok. 15 zł. – W sytuacji kryzysowej decydującym kryterium dla większości konsumentów jest cena . Gdy mają do wyboru droższą wieprzowinę i tańszy drób, to wybierają właśnie mięso drobiowe – wyjaśnia Świetlik.( …) |
