Aktualności![]() ![]() Analizy Instytutu ERiGŻ – PIB. Rynek Drobiu i Jaj nr 46, wrzesień 2014 r.
Krajowy rynek jaj spożywczych i przetworów z jaj w 2013 r.
Bilans jaj spożywczych w 2013 r. - Produkcja jaj konsumpcyjnych – 506 tys. ton - Import jaj konsumpcyjnych – 15 tys. ton - Eksport jaj konsumpcyjnych – 210 tys. ton (wzrost o 18%), w tym 96% rynki państw członkowskich UE - Zużycie w kraju – 311 tys. ton, w tym na spożycie – 308 tys. ton - Udział importu w konsumpcji – 4,9% - Udział eksportu w produkcji – 41,5% Bilansowa konsumpcja jaj: - 148 sztuk/mieszkańca Przeciętne miesięczne wydatki na jaja w gospodarstwach domowych w 2013 r.: 0,63% wydatków ogółem i 2,54% wydatków na żywność Opłacalność produkcji jaj: - na zakup 100 kg paszy przemysłowej trzeba było przeznaczyć 375 jaj (w 2010 r. - 332 jaja) Relacje cen detalicznych artykułów żywieniowych do cen jaj - grudzień 2013 r. Jaja potaniały względem wszystkich artykułów mięsnych i mleczarskich oraz ryb i ich przetworów. Cena 1 kg jaj (17 sztuk) = 1,00 - 1 kg schabu wieprzowego z kością = 1,72 kg jaj, - 1 kg kurczaka patroszonego świeżego = 0,77 kg jaj - 1 kg sera dojrzewającego „Gouda” = 2,51 kg jaj - 1 kg kiełbasy „Toruńskiej” = 1,74 kg jaj - 1 kg filetu mrożonego z morszczuka niepanierowanego = 2,43 kg jaj Przetwórstwo jaj w Polsce: Rodzaje przetworów z jaj: jaja bez skorupek, żółtka jaj świeże, suszone, zakonserwowane oraz albumina. - Produkcja przetworów z jaj ogółem – 28,1 tys. ton (z wyłączeniem albuminy) - Produkcja albuminy – 15,5 tys. ton (spadek o 11% w porównaniu do 2012 r. i o 30% w porównaniu do rekordowej wielkości w 2010 r. – 24,7 tys. ton) - Eksport przetworów z jaj – 20 tys. ton (spadek o 6%). - Import przetworów z jaj – 6,7 tys. ton (wzrost o 15%). Krajowy rynek jaj spożywczych i przetworów z jaj – prognoza na 2014 r. Bilans jaj spożywczych: - Produkcja jaj konsumpcyjnych – 520 tys. ton (wzrost o 2,8%) - Import jaj konsumpcyjnych – 16 tys. ton - Eksport jaj konsumpcyjnych – 230 tys. ton (wzrost o 9,5%) - Zużycie w kraju – 306 tys. ton, w tym na spożycie – 302 tys. ton - Udział importu w konsumpcji - 5,3% - Udział eksportu w produkcji – 44,2% Bilansowa konsumpcja jaj w 2014 r.: - 152 sztuki/mieszkańca (wzrost o 2,7%) - przeciętne miesięczne wydatki na jaja w gospodarstwach domowych w I półroczu 2014 r.: 0,62% wydatków ogółem i 2,51% wydatków na żywność Rynek przetworów z jaj – prognoza 2014 r.: - Produkcja przetworów z jaj – na podobnym poziomie jak w 2013 r. - Eksport przetworów z jaj – 20 tys. ton - Import przetworów z jaj – 5,0 tys. ton (wzrost o 15%) Źródło: Rynek Drobiu i Jaj Nr 46 z września 2014 r. - opracowanie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB powrót |
