Aktualności![]() ![]() Oświadczenie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w sprawie zasad urzędowego monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego jaj na fermach.
Celem tego monitoringu jest niedopuszczenie jaj do rynku w przypadku wykrycia w pobranych próbach jaj niedozwolonej obecności antybiotyków.
powrót
Niniejsze oświadczenie odnosi się do informacji w mediach o dodatkowych komercyjnych badaniach jaj i certyfikacji potwierdzającej nieobecność antybiotyków w prywatnie pobranych próbach. W produkcji zwierzęcej obwiązuje zakaz stosowania antybiotyków paszowych. Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatków paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831 / 2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt. Przedstawione niżej wyniki urzędowego monitoringu przeczą doniesieniom medialnym o nielegalnym i nieodpowiedzialnym stosowaniu antybiotyków przez producentów jaj. Jaja produkowane w fermach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną objęte są stałym urzędowym monitoringiem. W ramach tego monitoringu pobierane są urzędowo próbki jaj do badań w celu sprawdzenia czy jaja nie zawierają substancji niedozwolonych w prawie żywnościowym, w tym pozostałości antybiotyków. Wiarygodność urzędowych badań na wspólnym rynku opiera się na określonych przez Unię Europejską ścisłych procedurach pobierania prób i jednolitej, zatwierdzonej metodyce badań pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego. Podstawową zasadą zapewnienia wiarygodności monitoringu są próby urzędowe pobierane przez Inspektorów Weterynarii według następujących reguł określonych w przepisach: „W każdym przypadku pobierania próbek urzędowych, musi to być nieprzewidziane, nieoczekiwane i następujące o różnym czasie i w różnych dniach tygodnia.” Urzędowy monitoring prowadzony w ramach „Krajowego Programu Badań Kontrolnych Pozostałości Chemicznych, Biologicznych i Leków" w całym 2013 r. nie stwierdził pozostałości antybiotyków w żadnej z 282 urzędowo pobranych próbek jaj na fermach. (Źródło danych: Zestawienie zbiorcze wyników niezgodnych wykrytych w Polsce w ramach Krajowego Programu Badań Kontrolnych niedozwolonych pozostałości – opublikowane na stronie www.wetgiw.gov.pl). Fermowa produkcja jaj spożywczych podlega również kontroli w ramach „Krajowego Programu Badań Badania Pasz i Wody na Fermach”. W ramach tego urzędowego programu na zarejestrowanych fermach jaj spożywczych badane są pasze stosowane w żywieniu kur oraz pobierane są próbki wody z systemów pojenia do badań. Badania te prowadzone się w celu sprawdzenia czy nie są stosowane niedozwolone substancje (antybiotyki, sulfonamidy, chinalony). Krajowy Program Badania Pasz na 2014 r. jest opublikowany na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej - http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=4751 . Przedstawione badania dowodzą, że wszystkie jaja produkowane w nadzorowanych fermach spełniają obowiązujące standardy wolnych od antybiotyków. |
