Aktualności
Krajowy sektor mięsa drobiu w 2014 r. – Analiza IERiGŻ- PIB w raporcie „Rynek drobiu” nr 47 z maja 2015 r.Bilans mięsa drobiu w 2014 r. w porównaniu z 2013 r. Bilans mięsa drobiu: - Produkcja – 2210 tys. ton (w wbc) wzrost o 220 tys. ton (+ 12-13%) - Import – 37,4 tys. ton, spadek o 2,6 tys. ton ( - 6,5%) - Udział importu w krajowej konsumpcji – 2,4% - Podaż – 2247 tys. ton - Eksport – 709 tys. ton, wzrost o 21% - Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 32% - Zużycie w kraju – 1538 tys. ton - Spożycie na 1 mieszkańca – 27,5 kg - Udział mięsa drobiu w spożyciu mięsa surowego ogółem – 51% Struktura produkcji żywca drobiu: - Kurczęta brojlery – 2100 tys. ton, udział w produkcji ogółem - 79% - Indyki – 380 tys. ton, udziały w produkcji ogółem - 14,3% - Pozostały drób (w tym gęsi i kaczki ) – 182 tys. ton Opłacalność produkcji żywca- relacje cen skupu żywca do cen pasz : - kurczęta brojlery – 2,75 (w 2013 r. - 2,62) -indyki – 4,2 (w 2013 r. - 3,80) Krajowy rynek mięsa drobiu – prognoza na 2015 r. Prognozowany bilans - Produkcja – 2430 tys. ton ( wzrost o 10% ) - Import – 35 tys.ton, spadek ok. 5% - Podaż – 2465 tys. ton - Eksport – 815 tys. ton ( wzrost o 15% ) - Udział eksportu w produkcji mięsa drobiu – 33,5 % - Zużycie w kraju – 1650 tys. ton - Spożycie na 1 mieszkańca – 28 kg (wzrost o 1,8%) Struktura produkcji żywca drobiu:
Produkcja ogółem 2928 tys. ton, w tym : - kurczęta brojlery – 2330 tys. ton, udział w produkcji ogółem ok.80% - indyki – 390 tys. ton, udział w produkcji ogółem 13 % Źródło: Rynek Drobiu Nr 47 z maja 2015 r. - opracowanie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB powrót
|