Światowy dzień jaja w Polsce![]() Światowy Dzień Jaja 2017 - 13 październikaŚwiatowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. W promocję zaangażowani są producenci jaj i przetworów z jaj, organizacje branżowe oraz firmy zajmujące się pakowaniem i dystrybucją jaj.
Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission, www.internationalegg.com). IEC napisała w tym roku na swojej stronie internetowej :
Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami, dotrzeć w ten sposób do konsumentów i zachęcić ich do zwiększenia spożycia jaj. Międzynarodowa Komisja ds. Jaj opracowała listę 12 powodów, dla których warto spożywać jaja: http://www.kipdip.org.pl/kat/id/21 .
W promocji jaj eksponowane są naturalne zalety tych produktów, „nie ma bowiem w przyrodzie drugiego, bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja” (źródło: „Jajczarstwo” autor: prof. Tadeusz Trziszka, Wydawnictwo WAR, 2000 r.) Jaja to niezwykła żywność: niedroga, trwała, znakomicie opakowana przez naturę i wielofunkcyjna, używana w najbardziej wyśmienitych przepisach, prosta w gotowaniu. Jajka są najprostszym kompletnym pokarmem, niezwykle pożywnym i tak uniwersalnym, że można z nich przyrządzać zarówno szybkie posiłki, jak i wykwintne dania. Opinia Michela Roux, jednego z najlepszych szefów kuchni, autora książki „Jajka” (Wydawnictwo Bellona, 2007 r.): „Poważam jajka za ich unikalne właściwości, ujawniające się we wszystkich formach przyrządzania. Moim zdaniem jajka są niedoceniane, zawsze w cieniu drogich, luksusowych składników. Pomyślałem zatem, że czas napisać książkę o tym niezwykle delikatnym i wartościowym pokarmie, żeby oddać mu należny hołd”. Hasła światowych kampanii promocji spożycia jaj i opinie ekspertów:
- Jaja dla życia „Jaja są doskonałym surowcem żywnościowym, zawierającym wszystkie niezbędne substancje do rozwoju młodego organizmu.” „Jaja surowcem do produkcji cennych bioaktywnych substancji”. (źródło: „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj” – art. na temat programu badawczego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu). - Jaja podstawowym składnikiem wielu potraw Jaja można gotować w skorupkach i koszulkach, smażyć, piec, używać do najbardziej wykwintnych potraw, a także najprostszych w przyrządzaniu, takich jak: omlety, naleśniki, makarony, kluski, sałatki, ciasta, bezy i musy.
"Uniwersalny charakter jaj ułatwia włączenie ich do codziennej diety, a ponieważ są one jedną z najtańszej żywności i zawierają najwyższej jakości białko, które można powszechnie kupić, to wspaniała wiadomość zarówno dla fanatyków zdrowia i portfela.”
(źródło: „Egg-cellent new website for fitness fans” ( 25.08.2011 r. ) – art. na stronie internetowej British Lion Egg - http://www.britegg.co.uk/press_releases/view/355) - Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj W kampanii „Polacyodwagi”, prowadzonej przez Gazetę Wyborczą, jaja zostały uznane jako podstawowy składnik wzorcowego dietetycznego śniadania:
„ Przykładem zdrowego śniadania jest zestaw składający się z jaj, owocu i miseczki musli z mlekiem/jogurtem”.
(źródło: „Egg-cellent new website for fitness fans” ( 25.08.2011 r. ) – art. na stronie internetowej British Lion Egg - http://www.britegg.co.uk/press_releases/view/355 ).
|
